اختیار معامله به ابزارهای مالی گفته میشود که بر اساس ارزش اوراق بهادار اساسی مانند سهام مشتقه هستند. . اختیار معامله مشتقات مالی هستند که به خریداران حق استفاده، اما نه تعهدی را برای خرید یا فروش دارایی اساسی با قیمت و تاریخ توافق شده میدهند.
قرارداد اختیارات به خریدار امکان خرید یا فروش دارایی (بسته به نوع قرارداد) را ارائه میدهد. در معاملات آپشن این امکان به دارنده داده میشود که دارایی را در یک بازه زمانی مشخص با قیمت مشخص شده خریداری کند یا دارایی را در یک بازه زمانی مشخص با قیمت مشخص شده بفروشد.
هر قرارداد اختیار تاریخ انقضا مشخصی دارد که دارنده میتواند از فرصت خود استفاده کند. اختیار معامله معمولاً از طریق کارگزاران آنلاین خریداری و فروخته میشوند. بر اساس این قرارداد، طرفین معامله با یکدیگر توافق میکنند که معامله را در تاریخ سررسید آینده انجام دهند. به هنگام عقد قرارداد خریدار معامله اختیار معامله با پرداخت مبلغ مشخص، حق خرید یا فروش را طبق زمان مشخص شده در قرارداد کسب میکند.
در طرف مقابل، فروشنده قرارداد اختیار معامله نیز آمادگی خود برای فروش را طبق مفاد قرارداد اعلام میدارد. در قراردادهای آتی، برخلاف قراردادهای اختیاری خریدار ملزم به ایفای تعهد است و بدون توجه به وضعیت بازار، در تاریخ مشخص شده ملزم به ایفای تعهد است (حتی اگر متضرر شود).
در قرارداد اختیار معامله بدون هیچگونه اجبار و تعهدی میتوانید تصمیم به معامله بگیرید یا به عبارتی به اختیار خود عمل کنید. در قرارداد اختیار معامله به خریدار این امکان داده میشود که پس از بررسی بازار و تمام جوانب معامله ایفای نقش کنند. در صورت متضرر شدن، میتواند به تعهد خود عمل نکند
چنین میتوان نتیجه گرفت که در بین ابزارهای مالی، اختیار معامله نسبت به سایر ابزارها از امکانات بیشتری برخوردار است به همین خاطر قیمت آن نیز نسبت به مابقی ابزارها بیشتر است. خود قرارداد اختیار معامله بهتنهایی ارزشی ندارد بلکه ارزشش را از دارایی دیگر مانند ارز، سهام، اوراق قرضه و یا کالا میگیرد، به همین خاطر یک ابزار مشتقه نامیده میشود.
با اینحال، عوامل زیادی نیز وجود دارند که بر سودآوری قرارداد اختیار تأثیر میگذارند. برخی از این عوامل شامل قیمت یا حق بیمه اختیار سهام، مدتزمان باقیمانده تا انقضا قرارداد و ارزش اوراق بهادار سهام یا ارزش سهام است.
معامله گران باید از این متغیرها آگاهی داشته باشند تا بتوانند در مورد زمان معامله آگاهانه تصمیم بگیرند
نحوه خرید و فروش اختیار معامله
قیمتگذاری اختیار معامله
یکی از محرکهای قرارداد اختیار معامله، ارزش ذاتی است. ارزش ذاتی این است که چه مقدار از حق بیمه از اختلاف قیمت بین قیمت سهام فعلی و قیمت اعمال تشکیل شده است
قیمت اختیار که بهعنوان حق بیمه شناخته میشوند، از مجموع ارزش ذاتی و زمانی آن تشکیل شده است.
ارزش ذاتی تفاوت قیمت بین قیمت سهام فعلی و قیمت اعمال است.
زمانی ارزش زیاد است که تا زمان انقضا فرصت بیشتری باقیمانده باشد زیرا احتمال سودآوری سرمایهگذاران قرارداد بیشترمی باشد.
قرارداد اختیار معامله بر روی حجم مشخصی از دارایی پایه انجام میشود.
برای بهدستآوردن حق اختیار، خریدار باید مبلغی تحت عنوان صرف به فروشنده بپردازد.
اختیار معامله بین دو طرف معامله (خریدار و فروشنده) انجام میشود و در این قرارداد مواردی چون؛ دارایی مورد معامله، قیمت توافقی، تاریخ سررسید باید ذکر شود.
انواع اختیار معامله از لحاظ حق اختیار
دو نوع قرارداد اختیار معامله وجود دارد:
اختیار خرید (Call Option)
زمانی که فردی سهامدار تعداد مشخصی از سهام است اما باتوجهبه تحلیلهای خود حدس میزند که ارزش سهمش در آینده افت پیدا خواهد کرد، میتواند با بررسی سهام خود حق اختیار منتشر نماید.
در این زمان، فرد دیگری که بررسی کرده است و فکر میکند ارزش سهم در آینده افزایش پیدا خواهد کرد اما در حال حاضر برای خرید آن پول ندارد، میتواند در قالب اختیار معامله، اختیار خرید سهم را در ازای پرداخت مبلغی مشخص از دارنده سهم خریداری کند.
در زمان سررسید مشخص شده اگر قیمت سهم مطابق با پیشبینیهای خریدار، پیش رفته باشد میتواند تعهد خرید خود را ایفا نموده و از اختیار خود استفاده کنند، درغیر این صورت، اگر قیمت اختیار بالاتر از قیمت در بازار آزاد باشد، اجباری بر ایفای تعهد نخواهد بود.
بنابراین قرارداد اختیار معامله تنها ریسک معامله شما را کمتر میکند.
اختیار فروش (Put Option)
اختیار فروش، اختیار اما نه تعهد، فروش مقدار مشخصی از اوراق بهادار با قیمت از پیش تعیین شده در یک بازه زمانی مشخص است. به این قیمت از پیش تعیین شده که خریدار اختیار خرید میتواند در آن سهم بفروشد، قیمت اعمال گفته میشود.
با کاهش قیمت سهام پایه، اختیار خرید ارزش بیشتری پیدا میکند. برعکس، یک اختیار خرید با افزایش قیمت سهام پایه ارزش خود را از دست میدهد.
اختیار فروش معمولاً باهدف مصونسازی از اقدام نزولی قیمت استفاده میشود.
این استراتژی بهعنوان نوعی بیمه سرمایهگذاری و برای اطمینان از جلوگیری از ضرر و زیان دارایی از یک مقدار مشخص (یعنی قیمت اعمال شده در اختیار) استفاده میشود.
با نزدیک شدن به زمان انقضا، چون زمان کمتری برای تحقق سود حاصل از معامله وجود دارد، ارزش حق کاهش خواهد یافت.
در استفاده از اختیارها هیچ اجباری وجود ندارد. سرمایهگذاران این اختیار را دارند که بورس سهام را با قیمت بالاتر فعلی بازار بفروشند، نه اینکه لزوماً به قیمت اعمال شده در قرارداد اختیار مجبور به فروش باشند.
فاکتورهای مختلفی وجود دارد که باید در هنگام فروش اختیارهای خرید بهخاطر بسپارید. درک اهمیت ارزش و سودآوری قرارداد اختیار در هنگام معامله از اهم موارد است، زیرا در غیر این صورت خطر سقوط سهام از حد سودآوری را وجود دارد.
نحوه خرید و فروش اختیار معامله
برای انجام معامله اختیار همانند سایر معاملات، داشتن کد معاملاتی لازم است.
در بورس تهران ۱۰ شرکت مجاز به معامله اختیار معاملات هستند. در ایران عمده معاملات بهصورت اختیار خرید انجام میشود و به دلیل شرایط بازار، موقعیت اختیار فروش برای سرمایهگذاران جذاب نیست.
معاملات اختیار بهصورت غیرخودکار و از طریق کارگزاری انجام میشوند؛ بنابراین برای انجام معاملات اختیار، باید درخواستتان را به کارگزاری اعلام نمایید و از طریق کارگزاری برای اتاق پایاپای ارسال میشود.
اتاق پایاپای باتوجهبه اعلام سایر مشتریان، نوع تسویه را تعیین کرده و به اطلاع مشتریان میرساند. تسویه در معاملات اختیار به سه طریق انجام میشود:
- نقدی
- نقدی – فیزیکی
- و صرف فیزیکی
نکته مهم کارمزد در قرارداد اختیار معامله این است که در جهت کمک به توسعه بازار در سه ماه نخست قرارداد اختیار معاملات، کارمزد همه ارکان معامله بهغیراز کارگزار، صفر است.
تخصیص در قراردادهای اختیار معامله
دارندگان موقعیت بازخرید بر اساس اعلام نوع تسویه خود به هنگام تخصیص بهصورت زیر مرتب و اولویت بندی میشوند:
- صرفاً نقدی
- اول نقدی بعد فیزیکی
- صرفاً فیزیکی
جمعبندی
اختیار معامله ابزاری است که در جهت کاهش ریسک سرمایهگذاری در اختیار سرمایهگذاران قرار گرفته است و بهتنهایی ارزشمند نیست، بلکه ارزش خود را از ارز، سهام، کالا و…. که معامله میشوند به دست میآورد.
دارندگان اختیار خرید تعهدی به انجام معامله ندارند بلکه خریدار میتوانند در تاریخ سر رسید قرارداد تصمیم به ایفا یا عدم ایفای تعهد بگیرند.
دو نوع اختیار معامله وجود دارد: اختیار خرید و اختیار فروش. در ایران اختیار فروش رواج کمتری دارد و بیشتر اختیار خرید معامله می شود.
معامله اختیار معامله بهصورت غیرخودکار و توسط کارگزاری انجام میشود.